No More “Computer Posture”! Pijn in je nek: 12 tips bij nekpijn & nekklachten!

Heel veel mensen hebben regelmatig pijn in hun nek of last van een stijve nek. Sommigen denken direct aan ernstige nekklachten zoals een nekhernia, maar de meeste nekklachten worden simpelweg veroorzaakt door een slechte zithouding.

Nekklachten zijn dus veelal te voorkomen door op de juiste, ergonomische manier in je stoel te zitten. In dit artikel vindt u tips over hoe je nekklachten kunt voorkomen door een juiste zithouding en door gebruik te maken van MCS MegaCare “Posture Corrector Adjustable”.

Onderstaande tips bij nekpijn en nekklachten zijn vooral toe te passen op je werk (zittend werk, kantoorbaan, beeldschermwerk e.a.) en thuis achter je computer. Dit zijn namelijk de plekken waar je het vaakst en het langdurigst achtereen zit. Langdurig in dezelfde houding zitten is nou juist de belangrijkste oorzaak van nekpijn en nekklachten zoals een stijve, pijnlijke nek.

Hierbij de 12 tips tegen nekklachten en spierpijn in je nek.

Tip 1: Dynamisch zitten

Als je vaak last hebt van je nek is het beste om dynamisch te zitten; dit houdt in dat je zeer regelmatig je zithouding aanpast. Dynamisch zitten is misschien wel de belangrijkste tip bij nekpijn.

Tip 2: Elk uur benen strekken

Daarnaast zou je elk uur even je benen moeten strekken; bijvoorbeeld door iets te drinken te gaan halen. Deze nekpijn tips zorgt ervoor dat je nekspieren niet verkrampen of verstijven.

Tip 3: Verstelbare rug- & armleuningen

Zorg ervoor dat je op een stoel zit waarvan de rugleuning en armleuningen kunnen bewegen. En dus niet een kruk of houten eetkamerstoel.

Tip 4: Ergonomische stoel

Wat nog beter is, is een ergonomische stoel. Dit is een stoel die volledig aan de maten en karakteristieken van jouw lichaam kan worden aangepast. Een super-efficiënte tip tegen nekpijn dus!

Tip 5: Laptop standaard (“stander”)

Werk niet langer dan twee uur aan een stuk achter een laptop… Of gebruik een laptop-standaard (“stand” of “stander”) om je laptop hoger te zetten en te laten functioneren als desktop.

Tip 6: Losse muis

Gebruik bij voorkeur een losse muis en een los toetsenbord als je altijd een laptop gebruikt; nekpijn en nekklachten komen namelijk vaker voor bij mensen met een laptop!

Tip 7: Micropauzes

Neem elk uur minimaal 5 minuten een (micro-)pauze door op te staan en even iets anders te gaan doen. Dit is een ideale tip om nekpijn en nekklachten te voorkomen.

Tip 8: Rek- & strek-oefeningen

Rek en strek regelmatig je nek en schouders. Dit kan goed als je een tekst leest waarbij je je muis en toetsenbord niet hoeft te gebruiken. Google maar eens op ‘nek oefeningen’ of ‘nekspier oefeningen’.

Tip 9: Knieholte niet strak tegen stoel

Zorg dat er meer dan 5cm zit tussen je kuit / knieholte en de stoel waar je op zit. Als je knieholten strak tegen je zitvlak aanduwen, is een optimale, ergonomische zithouding sowieso niet mogelijk.

Tip 10: Bovenrand beeldscherm op ooghoogte

Zorg dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte zit en dat je dus niet te ver naar boven of naar beneden moet kijken. Daar krijg je namelijk erg snel nekpijn en/of een stijve nek van.

Tip 11: Rechtop zitten

Zorg dat je goed rechtop zit in je stoel en dus niet onderuit hangt. Nek recht, rug recht en schouders naar achteren. Het is overigens niet erg als je achterover hangt in een stoel die in zijn geheel meebeweegt.

Tip 12: Ergonoom inschakelen

Als jij binnen een groot bedrijf werkt, dan is er vast wel een interne of externe ergonoom werkzaam. Een ergonoom kan je professionele tips bij nekklachten geven en bovendien aanpassingen doorvoeren in je werksituatie om nekpijn in het vervolg te voorkomen.

Tot slot
Denk bij nekklachten dus vooral niet meteen aan een nekhernia; maar probeer eerst eens bovenstaande ergonomische tips tegen nekpijn. U kunt ook gebruik maken van onze Posture Corrector Adjustable (28″- 48″) & Clavicle Brace for Men and Women. Kijk alvast op onze nieuwe webshop https://www.mcsmegacare.com of bestel direct de Posture Corrector via onze Amazon webshop https://www.amazon.co.uk/dp/B074PVT6W4 .

Leave a Reply